Diabetes a sietnica

Diabetes mellitus, hovorovo cukrovka, je chronické ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť tela regulovať hladinu cukru v krvi. Pri dlhodobom nekontrolovanom diabetes vznikajú rôzne zdravotné komplikácie, vrátane problémov s očami. Jednou z najvážnejších očných komplikácií spôsobených diabetom je diabetická retinopatia, ktorá postihuje sietnicu.

diabetes a sietnica

Diabetes a jeho vplyv na sietnicu

Sietnica je tkanivová vrstva na zadnej stene oka, ktorá premieňa svetlo na nervové signály a tie mozog následne spracováva na obrazy. Sietnica zodpovedá za ostrosť zraku a keď je poškodená, značne to ovplyvňuje, čo a ako vidíme. Diabetes totiž spôsobuje vysoké hladiny glukózy v krvi, čo poškodzuje krvné cievy v celom tele. Tie začínajú presakovať alebo blokovať prietok krvi, čo vedie aj k poškodeniu sietnice. Existujú dve hlavné formy diabetickej retinopatie: 

  1. Neproliferatívna diabetická retinopatia (NPDR) je počiatočné štádium ochorenia. Je charakterizovaná mikrovaskulárnymi zmenami v sietnici, ako sú mikroaneuryzmy (malé vydutiny v krvných cievach), krvácanie a opuchy. V tomto štádiu zvyčajne nedochádza k novotvorbe krvných ciev.
  2. Proliferatívna diabetická retinopatia (PDR) je pokročilé štádium ochorenia. V tomto štádiu sa v sietnici vytvárajú nové, krehké krvné cievy, ktoré sú náchylné na prasknutie a spôsobujú vážne krvácanie. Tiež môžu vytvárať jazvy, ktoré spôsobujú odlúpenie sietnice, poruchu jej prekrvenia a zásobenia živinami a následnú stratu zraku.

Príznaky diabetickej retinopatie

Diabetická retinopatia môže spočiatku prebiehať bez príznakov, práve preto je pre ľudí s diabetom kľúčové pravidelné očné vyšetrenie. Keď sa príznaky objavia, spozorujete:

  • rozmazané videnie,
  • náhly pokles zrakovej ostrosti,
  • vnímanie plávajúcich škvŕn alebo pavučiniek,
  • ťažkosti so zrakom v noci,
  • strata centrálneho zraku.

Liečba a prevencia

Vďaka pokrokom v liečebných metódach majú dnes pacienti s diabetickou retinopatiou lepšie šance na udržanie zraku než kedykoľvek predtým. Liečba diabetickej retinopatie závisí však od závažnosti ochorenia. Zahŕňa pravidelnú kontrolu krvného cukru a udržiavanie jeho hladiny v optimálnych medziach, laserovú terapiu, ktorá sa používa na zastavenie alebo spomalenie úniku krvi a tekutiny do sietnice, ďalej intravitreálne injekcie,  ktoré majú zabrániť tvorbe nových ciev a zníženiu opuchu a nakoniec aj chirurgický zákrok, ktorý odstraňuje krv a jazvy zvnútra oka, čo môže byť nevyhnutné v pokročilých štádiách ochorenia.

Prevencia diabetickej retinopatie je možná prostredníctvom efektívnej kontroly diabetu, pravidelnej kontroly krvného tlaku a cholesterolu, pravidelnými očnými vyšetreniami a samozrejme zdravým životným štýlom, ktorý zahŕňa vyváženú stravu, pravidelnú a primeranú fyzickú aktivitu a v neposlednom rade starostlivosť o celkové zdravie.

Záver

Diabetická retinopatia je vážna komplikácia diabetu, ktorá môže viesť k slepote, ak nie je včas diagnostikovaná a liečená. Efektívna kontrola diabetu, pravidelné očné vyšetrenia a zdravý životný štýl môžu významne znížiť riziko vzniku a progresie tohto ochorenia. 

Ako sa správne starať o sietnicu

Okrem pravidelných prehliadok u svojho očného lekára by ste sa mali vyhýbať rizikovým faktorom, ktoré negatívne vplývajú na kondíciu sietnice. Zaraďujeme sem nesprávnu životosprávu, fajčenie, stres, znečistené ovzdušie, nezdravé stravovanie, obezitu, dlhodobý deficit spánku, nedostatočnú výživu a pod. Medzi najväčšie rizikové faktory zaraďujeme dedičnosť, spomínanú cukrovku, vysoký krvný tlak, zvýšenú hladinu cholesterolu a dlhé či intenzívne vystavenie oka silnému žiareniu bez ochrany. Takže čo pomáha ostrejšiemu videniu a dobrej kondícii sietnice? Zaraďte do svojho každodenného života pohybovú aktivitu, dostatok spánku, kvalitnú ochranu očí a v neposlednom rade správnu výživu.

Práve výživa dokáže významne ovplyvniť zdravie vašich očí. Vyhýbajte sa nezdravým jedlám a znížte príjem potravín z bielej múky. Pre zdravie vašich očí je potrebné prijímať najmä látky, ktoré si telo nevie samo vytvoriť. Obohaťte svoj jedálniček o omega-3 mastné kyseliny, luetín a zeaxantín či vitamíny A, C, E a zinok. Ak by ste však chceli zjesť všetko prospešné pre vaše oči v ideálnom pomere, bolo by to pomerne zložité. Aj preto sú tu veľkí pomocníci – výživové doplnky Ocuvite* – ktoré vám s ľahkosťou doplnia do tela prospešné látky. Výživové doplnky Ocuvite Complete*, Ocuvite Lutein forte* a Ocuvite Lutein Premium* boli vyvinuté na základe vedeckých výskumov a obsahujú vyváženú kombináciu kvalitných výživových látok s blahodarným účinkom na oči. 

*Výživový doplnok. Výživové doplnky sa nesmú používať ako náhrada rozmanitej a vyváženej stravy. Pozorne si prečítajte návod na použitie.

    ocuvite
    Zdieľať na