Zdravé oči

ocuvite complete

Naše oči sú
úžasný systém,

ktorý nám sprostredkováva životne dôležité informácie a umožňuje nám obdivovať krásu, ktorá nás obklopuje.

Oči sú jedným z najkomplexnejších orgánov ľudského tela a druhým najzložitejším, hneď po mozgu, s ktorým úzko spolupracujú. Ako funguje náš zrak? Svetlo odrazené od určitého predmetu vstupuje do oka zrenicou, prechádza šošovkou a na sietnici v zadnej časti oka vytvára prevrátený obraz. Svetlocitlivé bunky prostredníctvom zrakového nervu vysielajú signály do mozgu. Ten potom obraz prevráti naspäť a my si uvedomíme, čo vlastne vidíme.

Ako sa našim očiam za to všetko zavďačíme?

Vďaka očiam môžeme dennodenne sledovať krásu života okolo nás. Majestátne hory, šíre moria, našich najbližších… Starostlivosť o oči a zrak je preto nevyhnutná. V nasledujúcich riadkoch sa podrobnejšie pozrieme na to, z čoho sa oko skladá, aká strava mu prospieva a aj to, aké faktory ho ohrozujú.

lutein premium

Stavba oka

Viditeľná časť oka predstavuje iba malú časť celej štruktúry, ktorá má približne veľkosť pingpongovej loptičky. Na nasledujúcom obrázku sa zoznámte s jednotlivými časťami oka.13

Rohovka – Priehľadný vonkajší obal, ktorý chráni stred oka.

Dúhovka – Dúhovka určuje farbu očí. Je pripojená ku svalom, ktoré regulujú množstvo svetla, prichádzajúceho do oka.

Zornica – Čierna bodka v strede dúhovky je v skutočnosti otvor uprostred dúhovky, ktorý prepúšťa svetlo do oka.

Očná šošovka – Očná šošovka funguje ako šošovka fotoaparátu. Je priehľadná a nachádza sa za dúhovkou. Láme svetlo tak, aby mohlo byť zaostrené na sietnici. Na svojom mieste ju udržujú väzy, ktoré menia jej tvar v závislosti na rôznych situáciách. Ak sa pozeráme na vzdialené predmety, očná šošovka má malé zakrivenie, je plochá. Ak pozorujeme predmety blízke, očná šošovka má veľké zakrivenie, je zaoblená. Tejto zmene tvaru očnej šošovky sa hovorí akomodácia.

Sietnica – Sietnica je film na zadnej stene oka, ktorý prijíma svetlo prechádzajúce očnou šošovkou. Premieňa svetlo na elektrické signály, ktoré sú vysielané do mozgu tak, aby dokázal pochopiť to, čo oko vidí. Stred sietnice sa nazýva žltá škvrna (makula). Žltá farba je spôsobená obsahom pigmentov, luteínu a zeaxantínu. Vďaka žltej škvrne vidíte drobné detaily a môžete vykonávať činnosti, ktoré vyžadujú ostré videnie (napr. čítanie alebo šoférovanie auta).

Zrakový nerv – Prenáša signály zo sietnice do mozgu.

Cievovka – Nachádza sa za sietnicou a absorbuje prebytočné svetlo.

Očné bielko – Vonkajšia vrstva oka a „biela“ časť oka. Chráni ostatné časti oka.

Očné tekutiny – Sklovec za očnou šošovkou zabezpečuje zachovanie tvaru oka. Očná tekutina pred šošovkou udržuje správny tlak oka a dodáva oku živiny.

Rizikové faktory

Uvedomte si, aký životný štýl vediete a aký vplyv má na zdravie vášho zraku. Je celkom zrejmé, že všeobecné pravidlá na udržanie celkového zdravia budú platiť aj pre ochranu zdravia očí.

Spoznajte podrobnejšie 9 najväčších rizikových faktorov!

Nezdravá strava

Kvalitné stravovanie je pre udržanie zdravia očí a zraku priam nevyhnutné. Veľa ľudí si túto skutočnosť neuvedomuje, a aj preto môže byť ich zrak ohrozený14.

Fajčenie

U fajčiarov je vyššia pravdepodobnosť ochorenia zraku ako u nefajčiarov. 15 Platí to aj pred dlhodobé pobyty v zafajčených priestoroch.

Slnko

Nadmerné vystavenie UVA a UVB lúčom zvyšuje nebezpečenstvo vzniku očných chorôb1 Ak sa budete pozerať priamo do slnka, môžete si spôsobiť nenávratné poškodenie očí.

Vysoký krvný tlak

Mnoho očných chorôb sa spája s vysokým krvným tlakom16.

Nadváha

Obezita môže zvyšovať nebezpečenstvo vzniku diabetu a vysokého krvného tlaku, pričom obe ochorenia môžu mať negatívny vplyv na zdravie vašich očí. 1

Alkohol

Obmedzenie príjmu alkoholu podporí lepšie fungovanie zraku.17

Nedostatok pohybu

Nedostatok pohybu významne prispieva k rozvoju rôznych očných chorôb, najmä u osôb starších ako 60 rokov. Súvisí to so zužovaním alebo tvrdnutím stien tepien a s vysokým krvným tlakom18.

Vonkajšie prostredie

Na dobrú kondíciu očí má negatívny vplyv aj niektoré vonkajšie prostredie. Patrí sem napríklad silná klimatizácia, príliš vykúrená miestnosť, veterné a prašné prostredie alebo dlhé sledovanie obrazovky počítača či televízora.

Zranenie

Každý rok často dochádza k úrazom oka najmä pri domácich či hobby prácach a športovaní.1 Pokiaľ je to možné, vždy si oči mechanicky chráňte ochrannými okuliarmi.

Odporúčania

Na základe vyššie vymenovaných rizík sme pre vás pripravili niekoľko odporúčaní, ktoré by ste mali dodržiavať, aby ste sa vyhli zhoršeniu zdravia očí a zraku. Každý krok k zdravšiemu životnému štýlu bude mať pozitívny dopad aj na zdravie vašich očí.

  • Jedzte kvalitnú a vyváženú stravu s nízkym obsahom nasýtených tukov a veľkým podielom ovocia a zeleniny.1, 15
  • Prestaňte fajčiť – požiadajte o pomoc svojho praktického lekára alebo lekárnika. Ak nemáte dostatočnú motiváciu, skúste si predstaviť, aký dopad by mali prípadné problémy so zrakom konkrétne na váš život.
  • Alkohol pite s mierou, ideálne len v rámci odporúčaného množstva (ženy 2-3 dcl denne, muži 3-4 dcl denne).15
  • Chráňte svoje oči pred slnkom kvalitnými slnečnými okuliarmi s UV filtrom.15
  • Venujte sa pravidelnému cvičeniu a pohybovej aktivite, ktorá vás baví a napĺňa, potom ju budete robiť s radosťou.
  • Pri špecifických prácach v dielni, na záhrade či v domácnosti si vždy chráňte oči ochrannými okuliarmi.
  • Nezabúdajte na pravidelné (najmenej raz za dva roky) očné prehliadky u lekára, ktorý vám zrak vyšetrí. Oční lekári dokážu rozpoznať problémy so zrakom už v ranom štádiu a účinne proti nim zasiahnuť.

Strava prospešná pre oči

Rovnako ako ktorákoľvek iná časť tela, aj oči potrebujú kvalitnú výživu.1 Existujú potraviny, ktoré podporujú zdravé a oči a ostrý zrak. Zároveň vám optimálne stravovanie pomôže udržať si primeranú hmotnosť a dobrý krvný tlak, čo samozrejme pozitívne vplýva aj na zdravie očí.2

Dôležité živiny pre oči a ich výskyt v potravinách

Prinášame vám podrobnosti o živinách, ktoré očiam prinášajú mimoriadny prospech. Pretože si telo žiadnu z nich nevie vyprodukovať, je odkázané na ich získavanie zo stravy alebo výživových doplnkov Ocuvite.

Antioxidačné vitamíny a zinok

Vitamíny C, E a zinok majú antioxidačný účinok. To znamená, že na seba viažu látky nazývané voľné radikály, ktoré sa v tele vytvárajú pri bežnom fungovaní organizmu. Ak sa týchto látok organizmus priebežne nezbavuje, môžu v ňom, čiže aj na oku, spôsobiť mnohé poškodenia.3 Tvorba voľných radikálov sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje, a súčasne aj fajčenie ich počet zvyšuje.3

Vitamíny C, E a zinok nájdete najmä v zelenine. Vhodná je mrkva, listová zelenina, sladké zemiaky, zelené papriky, rajčiny, brokolica, zemiaky. Avšak nájdete ich aj v rastlinných olejoch, orechoch, avokáde, pečeni, masle či v syre čedar. Ďalej ich príjem podporíte konzumáciou kivi, citrusových plodov, pšeničných klíčkov, vajec, rýb, hydiny a červeného mäsa, ale aj celozrnných obilnín.

Luteín a zeaxantín

Luteín a zeaxantín sú žlté pigmenty, ktoré sa nachádzajú uprostred sietnice (sú známe tiež ako žltá škvrna alebo makula). Sietnica vďaka žltým pigmentom zabezpečuje centrálnu zrakovú ostrosť, ktorá je potrebná na rozoznávanie detailov pri dennodenných činnostiach, akými sú napríklad šoférovanie, čítanie alebo rozoznávanie tvárí.

Spomínané živiny pre svoje oči zabezpečíte konzumáciou listovej zeleniny, vaječných žĺtkov, pomarančov, cukrovej kukurice, papriky a áno, aj brokolice!

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú životne dôležitou zložkou sietnice a sú nutné pre zachovanie normálneho videnia.3, 4 Sú dôležitými stavebnými jednotkami svetlocitlivých receptorov očnej sietnice a nervových buniek šedej mozgovej kôry zodpovedných za spracovanie vizuálneho vnemu. Zároveň chránia bunky pred poškodením oxidatívnym stresom a tým vás chránia pred stratou zraku. Esenciálne omega-3 prispievajú tiež k zvýšeniu pružnosti cievnej steny a tým k zdravej cirkulácii krvi a prekrveniu očnej sietnice.

Hlavným zdrojom omega-3 mastných kyselín sú ryby, konkrétne losos, sardinky, tuniak, makrela alebo sleď, ďalej sú to orechy a semienka (chia semená, ľanové semienka, vlašské orechy, dyňové semienka…) či sója, pšeničné klíčky alebo avokádo.

Účinok všetkých týchto živín bol dokázaný vo vedeckých štúdiách.5-11

Porovnajme si

Ak si nie ste istí, či prijímate dostatok živín na podporu zdravia vašich očí, spoľahnite sa na vyvážené zloženie výživových doplnkov Ocuvite Complete, Ocuvite Lutein forte alebo Ocuvite Lutein Premium.

Pre vašu predstavu vám prinášame tabuľku s jednoduchým porovnaním. Na jednej strane je množstvo potravín, ktoré by ste ideálne mali denne skonzumovať, aby ste svojim očiam dopriali dostatok živín. Na druhej strane sú živiny obsiahnuté vo výživovom doplnku Ocuvite Complete.12

ocuvite complete
Živina Množstvo Potravinový zdroj Potrebné množstvo
Vitamín E 30 mg Pražené alebo solené mandle 115 g (1 hrnček)
Vitamín C 180 mg 2 veľké pomaranče 338 g
Zinok 15 mg Bravčové mäso (varená sviečková)
Mlieko
680 g
17 hrnčekov
Luteín a zeaxantín 12 mg Surový špenát
Zelený surový hrášok
98 g (3 hrnčeky)
500 g
Omega-3 mastné kyseliny 500 mg Pečený alebo varený losos
Smažená treska
50 g
270 g
Váš názov je tu

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

ZDROJE
  1. RNIB. Preventing avoidable sight loss. Available at: http://www.rnib.org.uk/professionals/Documents/Preventing%20avoidable%20sight%20loss%20V2%20(PDF,%20695KB).pdf Accessed on 29 June 2012.
  2. The British Dietetic Association. Diet and hypertension. Available at: www.bda.uk.com/foodfacts/hypertension.pdf. Accessed on 01 August 2012.↑
  3. Connell PP et al. J Ophthalmol 2009:1-39;. doi:10.1155/2009/360764
  4. Connor WE. Am J Clin Nutr 2000;71(suppl):171S–5S.
  5. van Leeuwen R et al. JAMA 2005;294(24):3101-7.
  6. Bressler NM et al. Arch Ophthalmol 2003;121:1621-24.
  7. Tan JSL et al. Ophthalmology 2008;115(2):334-41.
  8. SanGiovanni JP et al. Arch Ophthalmol 2007;125:1225-32.
  9. SanGiovanni JP et al. Am J Clin Nutr 2009;90(6):1601-7.
  10. Data on file, Bausch & Lomb Pharmaceuticals Limited.
  11. Tan JSL et al. Arch Ophthalmol 2009;127(5):656-65.
  12. USDA Agricultural Research Service. What’s in the foods you eat search tool. Version 4.1 (nutrient analysis tool based on the Food and Nutrient Database for Dietary Studies [FNDDS]). Available at: http://reedir.arsnet.usda.gov/codesearchwebapp/(t3w5wwnqvwj5xt55efbhzcrs)/codesearch.aspx. Accessed on 08 Feb 2012.
  13. van de Pol C. Basic anatomy and physiology of the human visual system. US Army Medical Department. Sensory Research Division. Available at: http://www.usaarl.army.mil/publications/HMD_Book09/files/Section%2013%20-%20Chapter%206%20Anatomy%20and%20Structure%20of%20the%20Eye.pdf Accessed 29 June 2012.
  14. College of Optometrists. A feast for your eyes. Available at: http://www.college-optometrists.org/en/laye/campaigns__/a-feast-for-your-eyes.cfm Accessed on 29 June 2012.↑
  15. NHS Choices. Look after your eyes. Available at: http://www.nhs.uk/Livewell/Eyehealth/Pages/Lookingafteryoureyes.aspx Accessed on 29 June 2012.↑
  16. Connell PP et al. J Ophthalmol 2009:1-39;. doi:10.1155/2009/360764 Accesses on 29 June 2012↑
  17. College of Optometrists. Alcohol and the eye. Available at: http://www.visionmatters.org.uk/downloads/2010-SCI-006_Alcohol_and_The_Eye.pdf Accessed on 29 June 2012↑
  18. College of Optometrists, Exercise and eyesight. Available at: http://www.visionmatters.org.uk/downloads/2006-SCI-008_Exercise_and_Eyesight.pdf Accessed on 29 June 2012↑