Naše oči sú
úžasný systém,

Rohovka – Priehľadný vonkajší obal, ktorý chráni stred oka.
Dúhovka – Dúhovka určuje farbu očí. Je pripojená ku svalom, ktoré regulujú množstvo svetla, prichádzajúceho do oka.
Zornica – Čierna bodka v strede dúhovky je v skutočnosti otvor uprostred dúhovky, ktorý prepúšťa svetlo do oka.
Očná šošovka – Očná šošovka funguje ako šošovka fotoaparátu. Je priehľadná a nachádza sa za dúhovkou. Láme svetlo tak, aby mohlo byť zaostrené na sietnici. Na svojom mieste ju udržujú väzy, ktoré menia jej tvar v závislosti na rôznych situáciách. Ak sa pozeráme na vzdialené predmety, očná šošovka má malé zakrivenie, je plochá. Ak pozorujeme predmety blízke, očná šošovka má veľké zakrivenie, je zaoblená. Tejto zmene tvaru očnej šošovky sa hovorí akomodácia.
Sietnica – Sietnica je film na zadnej stene oka, ktorý prijíma svetlo prechádzajúce očnou šošovkou. Premieňa svetlo na elektrické signály, ktoré sú vysielané do mozgu tak, aby dokázal pochopiť to, čo oko vidí. Stred sietnice sa nazýva žltá škvrna (makula). Žltá farba je spôsobená obsahom pigmentov, luteínu a zeaxantínu. Vďaka žltej škvrne vidíte drobné detaily a môžete vykonávať činnosti, ktoré vyžadujú ostré videnie (napr. čítanie alebo šoférovanie auta).
Zrakový nerv – Prenáša signály zo sietnice do mozgu.
Cievovka – Nachádza sa za sietnicou a absorbuje prebytočné svetlo.
Očné bielko – Vonkajšia vrstva oka a „biela“ časť oka. Chráni ostatné časti oka.
Očné tekutiny – Sklovec za očnou šošovkou zabezpečuje zachovanie tvaru oka. Očná tekutina pred šošovkou udržuje správny tlak oka a dodáva oku živiny.
Dôležité živiny pre oči a ich výskyt v potravinách
Prinášame vám podrobnosti o živinách, ktoré očiam prinášajú mimoriadny prospech. Pretože si telo žiadnu z nich nevie vyprodukovať, je odkázané na ich získavanie zo stravy alebo výživových doplnkov Ocuvite.
Vitamíny C, E a zinok majú antioxidačný účinok. To znamená, že na seba viažu látky nazývané voľné radikály, ktoré sa v tele vytvárajú pri bežnom fungovaní organizmu. Ak sa týchto látok organizmus priebežne nezbavuje, môžu v ňom, čiže aj na oku, spôsobiť mnohé poškodenia.3 Tvorba voľných radikálov sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje, a súčasne aj fajčenie ich počet zvyšuje.3
Vitamíny C, E a zinok nájdete najmä v zelenine. Vhodná je mrkva, listová zelenina, sladké zemiaky, zelené papriky, rajčiny, brokolica, zemiaky. Avšak nájdete ich aj v rastlinných olejoch, orechoch, avokáde, pečeni, masle či v syre čedar. Ďalej ich príjem podporíte konzumáciou kivi, citrusových plodov, pšeničných klíčkov, vajec, rýb, hydiny a červeného mäsa, ale aj celozrnných obilnín.
Luteín a zeaxantín sú žlté pigmenty, ktoré sa nachádzajú uprostred sietnice (sú známe tiež ako žltá škvrna alebo makula). Sietnica vďaka žltým pigmentom zabezpečuje centrálnu zrakovú ostrosť, ktorá je potrebná na rozoznávanie detailov pri dennodenných činnostiach, akými sú napríklad šoférovanie, čítanie alebo rozoznávanie tvárí.
Spomínané živiny pre svoje oči zabezpečíte konzumáciou listovej zeleniny, vaječných žĺtkov, pomarančov, cukrovej kukurice, papriky a áno, aj brokolice!
Omega-3 mastné kyseliny sú životne dôležitou zložkou sietnice a sú nutné pre zachovanie normálneho videnia.3, 4 Sú dôležitými stavebnými jednotkami svetlocitlivých receptorov očnej sietnice a nervových buniek šedej mozgovej kôry zodpovedných za spracovanie vizuálneho vnemu. Zároveň chránia bunky pred poškodením oxidatívnym stresom a tým vás chránia pred stratou zraku. Esenciálne omega-3 prispievajú tiež k zvýšeniu pružnosti cievnej steny a tým k zdravej cirkulácii krvi a prekrveniu očnej sietnice.
Hlavným zdrojom omega-3 mastných kyselín sú ryby, konkrétne losos, sardinky, tuniak, makrela alebo sleď, ďalej sú to orechy a semienka (chia semená, ľanové semienka, vlašské orechy, dyňové semienka…) či sója, pšeničné klíčky alebo avokádo.
Účinok všetkých týchto živín bol dokázaný vo vedeckých štúdiách.5-11
Živina | Množstvo | Potravinový zdroj | Potrebné množstvo |
---|---|---|---|
Vitamín E | 30 mg | Pražené alebo solené mandle | 115 g (1 hrnček) |
Vitamín C | 180 mg | 2 veľké pomaranče | 338 g |
Zinok | 15 mg | Bravčové mäso (varená sviečková) Mlieko | 680 g 17 hrnčekov |
Luteín a zeaxantín | 12 mg | Surový špenát Zelený surový hrášok | 98 g (3 hrnčeky) 500 g |
Omega-3 mastné kyseliny | 500 mg | Pečený alebo varený losos Smažená treska | 50 g 270 g |