Význam stravy a správnej výživy pri očných defektoch

Zdravou stravou sa oháňa už pomaly každý, ale jej význam nepodceňujte ani náhodou. Mnohé štúdie preukázali, že vyváženosť a zloženie vášho jedálnička významne ovplyvňuje aj zdravie očí a ostrosť zraku. A nehovoríme len o povestnej mrkve! 🙂

Strava naša každodenná

Starneme všetci. Niekto rýchlejšie, niekto pomalšie, ale práve stravou dokážeme podporiť funkčnosť nášho ochranného mechanizmu. Preto sa poriadne zamyslite, čo si každý deň nakladáte na tanier.

Čomu sa v strave vyhýbať

Znalosť správneho stravovania obsahuje nielen žiadané potraviny, ale aj tie, ktorým by ste sa mali vyhýbať. Produkty z bielej múky (pečivo, sušienky…) prispievajú k zvyšovaniu telesnej hmotnosti až nadváhe, ktorá je jedným z rizikových faktorov očných poškodení. Zároveň tieto produkty obsahujú lepok, ktorý najmä starší ľudia spracovávajú horšie. Lepok môže zvyšovať hladinu toxínov a nestrávených bielkovín v tele. Tukom presiaknuté potraviny a jedlá (zemiakové lupienky, vyprážané jedlá…) zvyšujú riziko vzniku voľných radikálov a vnútorných zápalových procesov v oku. Vyprážané jedlá môžu tiež negatívne ovplyvňovať fungovanie pečene, zvyšovať hladinu cholesterolu a navyše sa z nich tiež priberá. Ako sa teda stravovať?

Čo v strave uprednostňovať

Jedzte potraviny a jedlá, ktoré majú vysokú nutričnú hodnotu. Ochranný mechanizmus očí zlepšujú najmä potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty a karotenoidy. Esenciálne mastné kyseliny podporujú správnu funkciu sietnice a pomáhajú odstrániť škodliviny nahromadené v očiach. Taktiež vplývajú pozitívne na pružnosť ciev v očiach, čím je zásobovanie krvou funkčnejšie. Najlepším živočíšnym zdrojom omega 3 mastných kyselín sú tučné ryby žijúce v studených vodách (losos, sardinky, tuniak, makrela, sleď). V rastlinnej podobe ich môžete konzumovať v semienkach (ľanové, slnečnicové, chia) či orechoch (vlašské, pekanové, makadamové alebo arašidy). Ako antioxidanty najlepšie pôsobia vitamíny A,C, E a zinok. V oku tieto nutrienty chránia makulárne bunky a pomáhajú neutralizovať voľné radikály a redukovať oxidačný stres. Zdrojom vitamínu A je mrkva, listová zelenina či pečeň alebo maslo. Vitamín C nájdeme v citrusoch, zelenej paprike, brokolici, rajčinách a zemiakoch. Ak chcete zvýšiť príjem vitamínu E, zamerajte sa na konzumáciu orechov, listovej zeleniny, pšeničných klíčkov, avokáda a vajec. Zinok sa nachádza najmä v rybách, červenom mäse a celozrnnom pečive. Poslednou zložkou podporujúcou ochranný mechanizmus očí sú karotenoidy luteín a zeaxantín. Ich úloha je kľúčová. Nazývame ich žlté pigmenty a iba vďaka nim vie sietnica poriadne zaostriť. Luteín okrem výživnej funkcie pôsobí aj ako biologické „slnečné okuliare“, takže chráni oči pred UVA a UVB lúčmi. Dobrým zdrojom karotenoidov sú listová zelenina, pomaranče, brokolica, kukurica, papriky a vaječné žĺtky.

Cielená výživa očí

Žiadnu zo spomínaných zložiek stravy si telo nevie samo vytvoriť. Preto sme odkázaní na ich príjem zo stravy alebo výživových doplnkov. Rozmanitá strava je základom zdravej životosprávy, ale ak by ste chceli zjesť v ideálnom pomere všetko prospešné pre vaše oči, bolo by to pomerne zložité. Aj preto sú tu výživové doplnky Ocuvite Complete a Ocuvite Luteín forte, ktoré boli vyvinuté na základe vedeckých výskumov.

Zdieľať na